Nógrádi Vadaspark

Nógrádi Vadaspark

Villányi Péterrel a Vadaspark tulajdonosával beszélgetek …..

Hogyan jött az ötlet, és mikor , hogy vadasparkot létesítsenek?

A családból jómagam és mindkét fiam erdész-vadász végzettségűek is. 2002-ben létesült a Vadaspark, 110 hektáron , ekkorra sikerült a földterületeket egy tömbbe vonni. A földek 10-15 AK (aranykorona) értékűek, hagyományos mezőgazdálkodásra alkalmatlanok. Maradt a legeltető állattartás.  Végzettségünknél fogva a vadtenyésztés mellett döntöttünk.

A kezdetek voltak nehezebbek vagy a mostani ‘’válságnak ’’ mondott gazdasági helyzet ?

A kezdetek sem voltak könnyűek, hiszen 9600méter kerítést, 3 hatalmas vaditatót, és tucatnyi vadgazdálkodási berendezést kellett megépítenünk, de ezzel sikeresen megbirkóztunk . A jelenlegi helyzet viszont sajnos szinte megoldhatatlan. 2008-tól Nógrád megyében sertéspestis zárlat van, amit az Unió valószínűleg csak ez év végén old fel. Élő állatot a megyéből nem vihetünk ki. Az állomány a vadasparkban kritikus szintig túlszaporodott. A jelenlegi takarmány árak mellett az állatok etetése egyre nehézkesebb, egyre nehezebb helyzet elé állítja a családi gazdaságunkat.

Milyen állatokat láthatnak a látogatók, melyik állat a ’’büszkeségük” ?

Vadasparkunkban  Magyarország nagyvadfajai találhatóak meg :  Gímszarvas , Dámszarvas, Muflon, Őz, és Vaddisznó . Hogy melyik állat büszkeségünk ?  Minden állatot ugyanolyan szeretettel gondozunk, amit ők szintén nagy szeretettel viszonoznak, de talán Pötyi néni nevű 17 éves gímszarvas tehenünk a legkedveltebb. Ő már családtag, eddig minden évben gyönyörű szarvasborjúval ajándékozott meg bennünket. A visszajáró vendégeink első kérdése általában az, hogy -Pötyi néni hogy van ?

Mekkora csoportokat tudnak fogadni egyszerre ?

Napközben délelőtt és kora délutánnappali traktoros körsétára 60 főig tudunk csoportot fogadni márciustól augusztus végéig. Esti les programra mindig sötétedés előtt 2 órával indulunk, most júniusban 18 órakor indulunk be. Telefonos bejelentkezés alapján várjuk csoportok, családok, baráti társaságok jelentkezését a 0630/4456414-es mobilszámon.

Mire lenne pénzen kívül szükségük a fejlesztéshez vagy a park fenntartásához?

A legfontosabb teendők közé tartoznak az úthálózat kiépítése a vadasparkban, melyhez gépi földmunkára, illetve kőre lenne szükségünk.

A természetfotózáshoz felállított különleges helyeket veszik igénybe inkább az emberek, vagy többségben családok, kisgyermekes szülők látogatják a Vadasparkot ?

Természetfotózást a park területén minden állatfajra 100%-os sikerrel biztosítani tudjuk. Látogatóink többnyire gyermekes családok, gyermekcsoportok, cégek, baráti társaságok . A mai világban a televízióból a világ összes vadfajáról átfogó ismeretanyagot kap az ember, kivéve a magyar vadat.  A világ egyik legértékesebb vadállománya Magyarországon található, de sajnos a magyar társadalom tudatában a nem megfelelő propaganda és ismeretterjesztés miatt ez nem tud tudatosulni.

Mi a magunk szerény eszközeivel próbáljuk ezt a magyar csodát bemutatni, az embereket közelebb vinni a természethez. Nálunk a 110 hektáron belül nincsenek ketrecek, karámok, kerítések, a vadak természetszerűen élnek, mint a természetben. Az elmúlt 10 év szeretetteljes gondoskodása folytán olyan kapcsolat alakult ki az állat és ember között, hogy megmutathatjuk a belső rejtett életmódjukat, amit viszont a szabad természetben nem tudnak megfigyelni.

Ha valaki szeretne Önöknél vadászni, akkor milyen feltételekhez kötik ?

A Vadasparkon kívül van egy 1000hektáros külső szabad-területi vadászterület, ahol a vendégeink árjegyzékben rögzített árakon történő kilövési díjakon hódolhatnak a vadászszenvedélyüknek, feltétele a magyar állami vadászvizsga megléte és érvényes vadászjegy.

Miben különböznek a többi vadasparktól ?

A legfőbb különbség az, hogy nálunk nincsenek ketrecek, karámok, minden állat úgy viselkedik, mint a szabad természetben. Az esti etetésnél a 10 kilogrammos apró vadmalac és a 10kilogrammos agancsot viselő szarvasbika egymástól 1 méter távolságra nyugodt körülmények között táplálkozva mutatjuk be. Az etetés ideje alatt több száz állat bújik elő és szinte 5-10 méteres távolságból nézhetjük, csodálhatjuk őket a másfél órás program ideje alatt. A vadasparkhoz csatlakozó külön 10 hektáros területen mutatjuk be a háziállatokat: ló, szarvasmarha, juh, kecske, szamár, szintén szabad tartásban a kicsinyeikkel.

Tudna mesélni valami kedves történetet, ami a látogatók és az állatok ’’találkozásához ’’ kötődik ?

Történetet ezerszám tudnék mesélni, de azok a gyermekarcok jutnak először eszembe, akik az esti les közben az etetőtraktorról, a kis kezükből az odasereglő szelíd szarvasokat etetve, elragadtatva az élménytől áradoznak szüleiknek. Számunkra is, akik minden nap többször bemegyünk a parkba, minden alkalom új csodát rejt. Egy még nem látott fiatal borjú, akit az anyja akkor hoz elő, egy malacos koca a viháncoló malacaival, a fejlődő szarvasagancsok napi mustrálása, a kis rókák kotorék előtti játszadozása, és még sorolhatnám, mind-mind felejthetetlen élmény….

Köszönöm a beszélgetést!

A Nógrádi Vadaspark weboldala: http://nogradivadaspark.hu/

 

2014 - A Jövő Legendáriuma - Ezoterikus és Üzleti Kalendárium UTOLSÓ DARABOK

Kapcsolódó bejegyzések

Címkék

Oszd meg ezt!

Szólj hozzá!