Interjú Vida Ágival

Interjú Vida Ágival

Ha azt mondom, babapszichológus és Gazdagmami, akkor szerintem a legtöbben már rávágják, hogy az interjúalanyom Vida Ági. Ági volt olyan kedves és elvállalta, hogy a 2012 – A Jövő Legendáriuma főszerkesztője, Mátyás Anita által életre hívott jótékonysági akciónkban segít, és mint közismert ember az egyik aláírója lesz az árverésre bocsátandó naptáraknak.

Ha már a kalendáriumunk a 2012-es évet segít kezelni az olvasóinknak, akkor az első kérdésem is arra vonatkozik, hogy mit hozott Neked eddig a 2012-es év?

Azt kell mondjam, az első félévvel nagyon elégedett vagyok. Sok minden történt velem, és nagyjából a terveimnek megfelelően alakultak a dolgaim, az élet pedig sokszor még a vágyaimat is túlszárnyalta.

És a továbbiakra nézve milyen terveid vannak még?

Sok mindent tervezek, éppen most kaptam a kezembe az Álomba Ringató Prakikák című könyvem szlovák fordítását, ezenkívül is vannak még terveim az év második felére is. Az időm jó részét azok az előadások fogják lekötni, amelyekre az ország minden részéből meghívtak, de nagyon készülök egy vidéki és erdélyi előadókörútra is, ahova meghívtak, ez izgalmas kihívás lesz számomra. A másik dédelgetett tervem pedig egy 1-3 éves kisgyerekeknek készülő képeskönyv kiadása.

A családi életben milyen kihívásokra számítasz, mik a megoldandó feladatok?

Két fiam van, és lassan iskolás korba kerül mindkettő, ez szülőként egészen biztos, hogy új feladatok elé állít majd. Jelen pillanatban ezt tartom családi téren a legnagyobb “projektnek”.

2012-ről sokan mondták, hogy különleges év lesz – persze ez elsősorban a válsággal összefüggésben hangzott el. Te hogy látod, 2012 a válság vagy a felemelkedés éve?

Nem hinném, hogy ilyen kategóriákban kellene gondolkodnunk, mert ezek egy idő után tényleg meghatározzák az ember gondolkodását, és akár önbeteljesítő jóslatként is működhetnek. 2012 csak annyira válságos év, amennyire mi annak gondoljuk – sokszor akár előre ítélve is.

Az én véleményem az, hogy ha nem a válságra koncentrálunk, nem az határozza meg a gondolatainkat, gondolkodásunkat, akkor nem is kell a válságtól tartanunk. Éppen az a lényeg, hogy mások állítják azt, hogy válság van. De miért kellene másoknak megmondania azt, hogy az én életem éppen milyen helyzetben van?

Azt gondolom, a megoldás sokkal lényegesebb ilyenkor, mint az, hogy mindenféle kifogásokat gyártsunk, vagy a mások által gyártott kifogásokat hallgassuk. Ami meghatározó, az az a körülmény, amire fókuszálunk. Ha az a válság, akkor bizony könnyen válságos helyzetben is találhatjuk magunkat. Ha az a megoldások, lehetőségek keresése, akkor pedig azokat fogjuk megtalálni.

Amire nagyon kell figyelni, az a környezet. Sokkal könnyebb ugyanis a megoldásra koncentrálni, ha ebben a környezetünk is támogat, ha erre inspirálnak a körülöttünk lévők.

Elismert vállalkozóként mit tudnál tanácsolni az olvasóinknak? Mi volt az az egy-két legfontosabb tanulság, amit vállalkozóként leszűrtél Magadban arról, hogy miként lehet sikeres valaki, hogyan érheti el a felemelkedést?

Az első és talán a legfontosabb: csináld! Nem kell sokat vacillálni, bele kell vágni. A többi már menet közben alakul. Csak a cselekvés az egyetlen mód arra, hogy el is érjük a sikert.

A második jó tanács pedig: tanulj! A vállalkozás mint tevékenység maga is önismereti út, és sok fejlődést, önfejlesztést igényel. Vállalkozás közben tehát magamról is sokat tanultam, mindemellett persze magam is sokat tanultam a vállalkozásról, ami tovább formált engem is. A tanulás tehát elengedhetetlenül szükséges. Viszont ennek is megvan a módja, ezt is jól kell csinálni. Sokan esnek abba a hibába, hogy minden információt csak gyűjtenek-gyűjtenek, és az idejüket el is viszi ez a fajta információ felhalmozás. A feldolgozás már felszínesebb, mert nem marad idő a begyakorlásra, alkalmazásra, tapasztalatszerzésre. Éppen ezért ezen a területen is fontos a fókuszálás: szűrni kell a töméntelen mennyiségben ránk zúduló információt, szelektálni kell, hogy mi az, amit a jelen helyzetben a legeredményesebben tudok majd felhasználni.

Én magam pénzügyi nevelő vagyok, és gyerekek pénzügyi intelligencia oktatásával foglalkozom, úgyhogy meg nem állhatom a kérdést, hogy vállalkozóként mennyire tartod szükségesnek azt, hogy a gyerekek is vállalkozói gondolkodásmódot, szemléletet tanuljanak?

Mivel magam is vállalkozó vagyok, kézen fekvő, hogy ezt fontosnak tartom. Most még inkább annyi fontos a gyerekeimnek a vállalkozói gondolkodásból, hogy egyfajta proaktív szemléletet tanuljanak meg. Már most is megtehetjük mint szülők, hogy a “kezemben a sorsom” mentalitást erősítjük bennük.

A vállalkozói szemlélet még egy fontos sajátosságot kialakíthat a gyerekben: ez pedig a pénzhez való hozzáállás. Egy olyan gyerek, aki mindig azt látta maga előtt, hogy “a sorsom magam alakítom”, egészen másképpen fog bánni a pénzzel is.

Mostanában nekem is erősen el kellett gondolkodnom ezen a kérdésen, hiszen említettem, a fiaim nemsokára iskolába kerülnek. Az iskolarendszer pedig nem igazán támogatja ezt a fajta szemléletmódot. Éppen ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy a gyerek számára legmegfelelőbb iskolát válasszuk.

Miért csatlakoztál a 2012 – A Jövő legendáriuma jótékonysági akciójához?

Ahol tudok, segítek és most itt segíthettem.

Köszönöm az interjút!

Készítette: Himer Csilla

2014 - A Jövő Legendáriuma - Ezoterikus és Üzleti Kalendárium UTOLSÓ DARABOK

Kapcsolódó bejegyzések

Címkék

Oszd meg ezt!

Szólj hozzá!